SEEN #5

SEEN #5: Henrik Kröner & Wouter Nijland

20 januari 2023 | 20.00 – 23.00 | Gratis toegang

Locatie: WEP, Van Leeuwenhoekstraat 44, Groningen

Wouter Nijland
Het werk van Wouter Nijland komt bij toeval tot stand. Letterlijk. Het is zo onvoorspelbaar als het dagelijkse leven, zijn belangrijkste inspiratiebron. De kunstenaar bepaalt alleen de kaders van zijn doeken. Daarna laat hij het aan het toeval over. Door genummerde knikkers en het bekende “kop of munt” spel, wordt een bepaald gebied ingevuld, ja of nee? Als het ja is, zal deze vulling dan bestaan uit horizontale of verticale penseelstreken? Ook dat laat Wouter aan de munt over.

Wouter Nijland (Woldendorp 1980) woont en werkt in Groningen

Henrik Kröner
De doeken van Henrik Kröner ogen als ijle kleurpotloodtekeningen op dunne ruitjesstof, dat associaties oproept met het papier van een eenvoudig rekenschrift. De tastzin wordt ingeruild voor de zin van het kijken, het aanraken met de ogen, de blik. Waar eerder vooral het accent lag op kleur -en lichtverloop zijn nu ook kleurvlekken en ronde vormen te herkennen. Eenvoudige composities met een decoratieve uitstraling. Het textiele en het tactiele karakter van het werk is alom aanwezig. Kröner komt uit een textielfamilie. Zijn oma heeft in de jaren 30 in Hamburg textiele vormgeving gestudeerd en zijn vader is textielingenieur. De ruitjesstof van deze werken zijn afkomstig uit de fabriek waar zijn vader nog steeds werkt.

Als schooljongen begon hij in de wiskundeles de vakjes van het schriftje in te kleuren. “Als kunstenaar koester ik de verveling als een bron van inspiratie. Er kunnen dingen ontstaan vanuit verveling.”De afgelopen jaren heeft Kröner zich verdiept in de twee oude verhalen Noli me tangere en Pygmalion. Wat hem in beide verhalen interesseert is het spanningsveld tussen het verbod en het verlangen om iets aan te raken. Het aanraken met de ogen en met de tast, onze huid. Pygmalion gaat ook over de mythe van de kunstenaar, de schepper. Kröner gaat kritisch om met dit romantische idee. Hij stelt zich vragen als: wat is authentiek, hoe beoordelen we iets als goede kunst en hoe wordt het gewaardeerd.

Henrik Kröner (Nordhorn (DE) 1979) woont en werk in Groningen.

Dit is een editie van SEEN, een nieuw podium voor (beeldende) kunst, muziek en alles ertussenin. Meer info…